Trufele nu vegetează la orice fel de arbore din pădure, ele agreează anumite specii.
Trufele pot fi căutate în păduri în care de obicei se întâlnesc anumite plante indicatoare.
Trufele în general se găsesc în solurile care au Ph-ul cuprins între 6 – 9,0, dar Ph-ul ideal este cel de 8,5.
Trufele cresc în simbioză cu anumite specii de arbori şi formează organe specifice numite micorize.
Între trufă şi arbore au loc schimburi de elemente nutritive, astfel arborele dă trufei culoarea, mirosul, gustul, vitaminele, glucidele, substanţele care favorizează creşterea şi fructificaţia abundentă a acestuia, în timp ce trufa oferă arborelui substanţele minerale (fosfor, potasiu, fier calciu, azot), elemente vitale în ciclul de viaţă al arborelui.
Maturizarea trufelor poate dura câteva zile, câteva săptămâni, sau câteva luni în funcţie de specia de trufe.
Trufele se consumă în stare crudă, tăiate, feliate sau rase şi presărate peste diverse feluri de mâncare.
Trufele se consumă întotdeauna crude, se păstreză în frigider cel mult 7-10 zile.
Sunt indicate în alimente grase ca unt, brânză, ouă, ulei de măsline extravirgin sau se pot pune şi în ciorbe, salate, sosuri, supe.
Cea mai scumpă trufă vândută vreodată cântărea 1,51 kg şi s-a vândut cu 330.000 de dolari.
Trufele alături de nucile de Macadamia, şofranul, caviarul, carnea de vită japoneză Wagyu, homarul, reprezintă cele mai scumpe alimente din lume.