Știați că?…

  • Trufele nu vegetează la orice fel de arbore din pădure, ele agreează anumite specii.
  • Trufele pot fi căutate în păduri în care de obicei se întâlnesc anumite plante indicatoare.
  • Trufele în general se găsesc în solurile care au Ph-ul cuprins între 6 – 9,0, dar Ph-ul ideal este cel de 8,5.
  • Trufele cresc în simbioză cu anumite specii de arbori şi formează organe specifice numite micorize.
  • Între trufă şi arbore au loc schimburi de elemente nutritive, astfel arborele dă trufei culoarea, mirosul, gustul, vitaminele, glucidele, substanţele care favorizează creşterea şi fructificaţia abundentă a acestuia, în timp ce trufa oferă arborelui substanţele minerale (fosfor, potasiu, fier calciu, azot), elemente vitale în ciclul de viaţă al arborelui.
  • Maturizarea trufelor poate dura câteva zile, câteva săptămâni, sau câteva luni în funcţie de specia de trufe.
  • Trufele se consumă în stare crudă, tăiate, feliate sau rase şi presărate peste diverse feluri de mâncare.
  • Trufele se consumă întotdeauna crude, se păstreză în frigider cel mult 7-10 zile.
  • Sunt indicate în alimente grase ca unt, brânză, ouă, ulei de măsline extravirgin sau se pot pune şi în ciorbe, salate, sosuri, supe.
  • Cea mai scumpă trufă vândută vreodată cântărea 1,51 kg şi s-a vândut cu 330.000 de dolari.
  • Trufele alături de nucile de Macadamia, şofranul, caviarul, carnea de vită japoneză Wagyu, homarul, reprezintă cele mai scumpe alimente din lume.