Dicționarul definește afrodisiac ca o substanță care mărește capacitatea și dorința persoanei de a face dragoste.
Această substanță este numită după zeița greacă a dragostei, Afrodita. Potrivit numeroaselor surse, acest lucru poate fi găsit în anumite feluri de mâncare având proprietăți afrodisiace.
Multe studii atestă efectele amoroase ale afrodisiacelor. Cu toate acestea, experții medicali și psihologii subliniază lipsa dovezilor substanțiale. Ei sugerează că cei care își croiesc drum către a face mai multă dragoste prin afrodisiace simt de fapt un efect placebo.
Sparanghelul, ciocolata, mierea, căpșunul și trufele sunt câteva dintre tipurile naturale de alimente percepute ca având calități de stimulare a pasiunii.
Potrivit experților în produse alimentare, trufele – și nu ciocolată – sunt cele mai bune și cele mai incitante din toate afrodisiacele. Cu toate acestea, nu toți sunt de acord cu acest lucru, deoarece trufele arată neplăcut.
Mâncătorii pasionați de trufe mărturisesc că le place ca acest tubercul unic să fie răsucit pentru mirosul și gustul și nu pentru aspectul său. O trufă coaptă miroase ca și feromonul androstenonă. Acesta este un hormon masculin care face pielea sensibilă. Napoleon, Marquis de Sade și Ludovic al XV-lea sunt renumiți pentru că au mâncat trufe, în afară de contribuțiile lor istorice notabile. Toți trei mănâncau trufe pentru a-și spori masculinitatea înainte de o noapte de pasiune.
Studiile științifice arată că efectul senzual al trufei nu este imaginar. Trufele sunt tuberculi bogați în proteine. Concentrația ridicată de proteine, combinată cu aroma exotică a trufelor, determină ca inima să bată mai repede, iar alte părți ale corpului să fluture. Ca urmare, mâncătorii de trufe devin mai energizați să facă activități cu o tentă sexuală.