Trufa, „diamantul negru ale pământului, este o ciupercă subterană, comestibilă, clasa ascomycete din familia Tuberaceae, genul Tuber, având o multitudine de beneficii terapeutice și nutritive. Mirosul trufei negre este de multe ori descris ca fiind teluric, înțepător, euforic și chiar sexy. Are o aromă puternică de mosc, ozon, nuci și ciuperci.
Prin procesul de liofilizare (uscare la rece), se obține cea mai bună textură și aromă naturală pentru trufa uscată. Astfel, trufa își păstrează intacte valorile nutriționale. Organoleptic și structural este similară trufei proaspete.
Mod de preparare: Înainte de folosire, se recomandă rehidratarea feliilor de trufe în apă caldă, timp de câteva minute, apoi se folosesc în deosebite feluri de mâncare care conțin orez, paste, carne, pește, ouă, etc. Asocierea cu diferite mâncăruri, depinde de rețeta folosită de bucătari.
După deschidere, pot fi acoperite cu ulei de măsline și păstrate la frigider.