PATE CU TRUFE

Ingrediente:

  • 50 g trufe
  • 1 cană supă de vită
  • 750 g ficat de pui
  • 1 ceapă mică, tocată
  • 1 măr, curățat de coajă, tocat
  • 1 ceapă verde, tocată
  • 1/4 cană zeamă de lămâie
  • 1/4 cană apă rece
  • 2 linguri gelatină
  • 1 pachet unt, tăiat bucăți
  • 2 linguri vin sec
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță muștar pudră
  • piper, după gust

Mod de preparare:

Se curăță trufele cu o perie moale și se taie bucățele mici.

Într-o oală se dă în clocot supa de vită, apoi se adaugă trufele și se amestecă rapid cca. 30 secunde. Se strecoară apoi printr-o sită, păstrând separate supa și trufele.

Se unge cu ulei o formă de pandișpan. Se amestecă ficățeii, ceapa, mărul, supa, ceapa verde într-o cratiță și se dau în clocot, la foc mediu. Se face focul mic, se acoperă și se fierbe înăbușit 5 minute. Se adaugă zeama de lămâie, apa și gelatina într-un vas mic, amestecând până ce gelatina se dizolvă. Se ia de pe foc și se adaugă untul, puțin câte puțin, amestecând continuu. Se adaugă restul ingredientelor și se lasă să se răcească 15 minute.

Se transferă amestecul într-un blender și se procesează până ce devine omogen.

Se pune în forma unsă cu ulei: se pune un strat de pastă, apoi unul de trufe și se tot repetă operația. Se acoperă și se lasă la rece cel puțin 24 de ore, pentru ca aroma trufelor să aibă timp să se dezvolte.