Știați că?…

  • Trufele conţin lipide, proteine, săruri minerale (fier, zinc, calciu, potasiu, sodiu, clor, fosfor, seleniu, magneziu), aminoacizi, vitaminele, A, B1,B2, B3, B5,D, K, C, E,PP), chitină, acid linolenic, carbohidraţi, fibre, uleiuri eterice.
  • Carbohidraţii din trufe se găsesc în procent de 17% şi, alături de un aminopolizaharid similar cu chitina din scheletul insectelor (care provine, din peridiumul trufelor) constituie un excelent remediu pentru bolnavii de diabet.
  • Acizii graşi nesaturaţi şi acizii graşi esenţiali şi utili din trufe, sunt utilizaţi în prevenirea a numeroase afecţiuni, mai importante fiind: artrita şi diabetul, inflamaţiile colonului, cancer, hipertensiune arterială, nivel crescut de trigliceride. Oferă totodată protecţie cardiovasculară şi ţine colesterolul la valori normale.
  • Trufele sunt folosite şi în cosmetică. Din ele se poate prepara o cremă care împrospătează tenul şi îl catifelează.
  • Trufele, ca şi alte ciuperci comestibile, conţin probiotice care ajută sistemul imunitar să lupte cu agenţii patogeni.
  • Consumul de trufe, fie albe, fie negre, induce o stare de bună dispoziţie, motiv pentru care sunt recomandate şi celor care suferă de stres.
  • Magneziul este un macroelement mineral esenţial organismului prin funcţiile pe care acesta le îndeplineşte. Se găseşte în trufe în procent de 9,02% la 100 g trufe proaspete, are un rol esenţial în contracţia şi relaxarea musculară.
  • În urma unor cercetări recente s-a stabilit că trufele conţin melanină, o substanţă care are proprietăţi excepţionale de albire, iar ca efecte terapeutice poate fi folosită la eliminarea petelor de pe piele. De asemenea crema naturală de trufe este un excelent remediu în tratarea acneei şi a ridurilor.
  • Potasiul se găseşte în trufe în procent de 24,2 % la 100 g trufe proaspete, este un nutrient esenţial pentru menţinerea volumului de fluid în organism, jucând un important rol în funcţionarea normală a inimii.
  • Seleniul şi zincul conţinut de trufe este un apreciabil stimulent în metabolism şi pentru stimularea sistemului imunitar. O altă aplicabilitate o are pentru îmbunătăţirea memoriei şi eliminarea stresului.